Biografi

Kristian Valen ble født i Stavanger samme dag hans far Inge sikret seriegull for Viking Fotball, så fotball fikk han inn med maten fra fødsel av.

  • Far: Inge Valen (Tidligere feier, Viking og landslag spiller i fotball)
  • Mor: Dorten Valen (Sykepleier og lærer)

Spilte selv på Viking og ble toppscorer 3 år på rad på aldersbestemte lag og ble spådd en lovende fotball karriere av bl.a. trenerlegenden Benny Lennartson som beskrev Kristian slik: «Kristian er kanskje mest kjent som kunstner på scenen, men han var også en kunstner på banen».

Jeg har aldri gjort noe som helst uten at jeg selv har hatt lyst og glede av det jeg gjør … Jeg føler meg utrolig privilegert som har min hobby som jobb!

 

Familien, og spesielt hans far, var meget skuffet og lurte fælt på hva det skulle bli av guttungen da han plutselig la fotballskoene på hylla i 17 års alderen.

«Jeg gikk sur inne i garderoben og kastet fotballskoene samme dag da vi fikk ny trener, som mente at det defensive spillet var mer viktig enn det offensive. Fotball skal være følelser, mot, lagfølelse og ikke minst underholdende! Så når vi gikk fra formasjon 4-3-3 til 4-5-1 sa jeg kutt».

Skole

Kristian gikk fort skolelei fordi han så ikke vits i å lære noe som tar opp plass på hardisken som en aldri vil få bruk for!

Han søkte seg inn på det som var lettest å komme inn på av fag på den videregående skolen som var 10 meter fra der han bodde. Dette fordi han da kunne sove 10 minutter lenger ettersom Kristian helt siden fødselen har vært et B-menneske.

«Jeg hatet skolen fra 2. klasse på barneskolen, men jeg elsket friminuttene…he he. Jeg havnet ofte på gangen fordi jeg stilte for mange spørsmål i teologiske fag som kristendom. Jeg elsket å lese i bibelen ettersom jeg elsker historie, men det var ikke så populært å sette spørsmålstegn ved diverse hendelser som var nevnt i de bøkene.»

Radiodager

Han flyttet mellom far og mors hus etter at de skilte seg da han var 10 år.

«Jeg har aldri sett på mine foreldres skillsmisse som noe negativt. Det viktigste var jo at de begge var lykkelige! Jeg føler jeg har fått det beste fra 2 verdener ettersom mine foreldre er så ufattelig ulike. Min far tenker alltid safe og er alltid opptatt av hva andre folk måtte si og mene, mens min mor er stygt motsatt! Hun sa alltid: Så lenge det gir DEG noe, så drit i hva andre sier! Så lenge du ikke skader noen så følg drømmen».

 

Han fikk seg jobb på lokal radio da han var 16 år. Her vekslet han mellom å jobbe som diskjockey på utesteder i Stavanger og som programleder i eget program på nærradio.

Det var på radioen at folk fikk øynene opp for hans underholdningstalent etter at han måtte «ringe til seg selv» fordi ingen andre ringte inn til radioprogrammet hans.

«Det var så flaut å ha et program der ingen ringte inn, derfor måtte jeg ta noen grep. Jeg gjorde om stemmen min og mixet lyden via mixepulten slik at jeg fikk telefonlyd på mikrofonen og lot som om jeg var en lytter som ringte inn».

Hans første figur var skapt og eventyret startet.

Han ble headhuntet av blant annet Torfinn Nag (7 søstre på TV2 og Rogaland Teater) og Espen Hana (musiker og skuespiller) til to gjesteopptredener på en «stand up»-kveld. Uten manus og prøver vokste Valens scenetalent seg enda mer frem i lyset.

Kristian debuterer på scenen

Etter at Gunnar Andersen (artist- og revykonge), Chow Show (revygruppe fra Egersund) og Sally Nilson (Rogaland teater) spurte om Valen ville bidra med noen nummer på scenen, er resten historie.

«Jeg er evig takknemlig for at de turte å satse på meg! Jeg husker godt at Sally Nilson sa: KUN gjør ting på scenen du kan stå for 100% og som DU liker å gjøre pga hvis ikke vil det skinne igjennom. Siden den dagen har jeg ALDRI gjort noe som helst uten at jeg selv har hatt lyst og glede av det jeg gjør. Det at jeg faktisk kan leve av dette er helt surrealistisk og ufattelig! Jeg føler meg utrolig privilegert som har min hobby som jobb!»

Han fikk lånt litt penger av sin far til å leie Sandnes kulturhus for å sette opp egen revy, ettersom sceneerfaringene ga mer smak.

Det endte med kritikerslakt, men starten på revyhistorie som det mestselgende showet i Rogaland.

«Jeg har aldri startet på noe pga. økonomi, kun pga. glede og egen nysgjerrighet. Det kan vel alle som kjenner meg bekrefte ettersom jeg nesten ved hvert eneste prosjekt har fått kjeft fra revisor om at dette kan gå på ræva og jeg kan ende opp med minus.

Det å lese i avisa dagen etter premiere at kritikerne slaktet det vi gjorde var et stort slag i ansiktet pga. at jeg følte at publikum koste seg. Jeg ser jo tilbake nå at kritikerne kanskje hadde rett, MEN for meg har det viktigste alltid vært hva folket og publikum sier kontra det å få en stjerne i et kritikermiljø. Misforstå meg riktig, dvs. at jeg setter utrolig stor pris på hyggelige terningkast osv, MEN kun hvis jeg føler at kritikerne har skjønt hva vi faktisk holder på med. På slutten av dagen er publikum det viktigste!»

Eget show

«Det å se at totalt fremmede ler og koser seg av noe som JEG har tenkt ut inni det syke hodet mitt er en ubeskrivelig følelse! Det å kunne få folk til å glemme hverdagen og eventuelt personlige tragedier i et lite øyeblikk, er fantastisk! Det å møte totalt fremmede som takker for en positiv opplevelse er bare magisk! Jeg føler det som om det burde vært omvendt og at JEG betalte publikum fordi jeg koser meg så ufattelig på scenen at jeg ikke kan se på det som en jobb».

Etter denne uventede suksessen ville Valen prøve å se om han klarte å stå helt alene på scenen og bære et show helt alene.

«Jeg kontaktet en av mine store komikeridol Steinar Lyse (fra bl.a. Løgnaslaget som herjet revy scener på 80-tallet) og lurte på om han ville være min sparringspartner på ideer, og min kritiker. Steinar har blitt en god kompis og jeg har mye å takke han for. Han pushet meg til å gjøre ting jeg aldri hadde turt på egen hånd.»

Forestillingen «Fartøy Valen» var født.

Dette showet gikk over 4 år og er pr. dags dato en av Norges mest sette forestillinger med nærmere 200.000 publikummere.

Showet ble senere gitt ut på DVD og er Norges mestselgende sceneshow på DVD.

Kristian går til TV

Etter å ha spilt for utsolgte hus i hele landet ble Kristian Valen kontaktet av Dan Børge Akerø, som spurte om han ville prøve seg foran TV-kamera.

«Jeg var meget skeptisk til å gjøre TV av 2 grunner: 1. Jeg følte at det var for mange som gjorde hva som helst bare for å komme på TV! Jeg måtte vite at JEG selv følte lyst personlig og ikke kun for å vise trynet mitt liksom. 2. At jeg trodde at TV var kjedelig og forutsigbart og skulle være så regibasert at det ikke var rom for spontanitet og glede. HELDIGVIS klarte Dan å overtale meg til å være med å lage 11 direktesendinger på NRK fra Val De Fiemme under Ski VM. Han viste meg at det går an å være spontan og at det å lage TV kunne være gøy. Det å vite at det var 1.4 millioner som så på oss på direkten og at alt kunne gå galt ga meg et utrolig kick! Det at JEG fikk være MEG og gjøre MIN humor betydde alt! Dan var en fantastisk mentor!»

Etter NRK sendingene ble han kontaktet av TV-Norges programsjef Eivind Landsverk, etter å ha sett Valen live i Bergen.

«Vi hadde en kort, men meget fruktbar samtale over en kasse øl, og han klarte å finne en felles plattform der jeg følte virkelig at han trodde på meg som komiker på TV».

Ett år senere var premieren på TV-Norges største programsuksess et faktum. «VALEN TV»ble årets mest sette TV-program og Valen ble av TV2´s seere kåret til «Årets underholder» + «Årets TV-ansikt» av Se & Hørs lesere. TV-programmet ble, og er fortsatt, Norges mest solgte TV-program på dvd.

«Jeg har alltid vært rotløs og lett etter nye utfordringer»

Nye utfordringer

Etter hans enorme suksess med VALEN TV og sceneproduksjonen «Fartøy Valen» ventet nye utfordringer…

Etter å ha finansiert innspilling av album og video ble “Still Here” solgt i over 40.000 eksemplar og Kristian Valen ble plukket opp av Air Chrysalis, et av verdens største publishing-selskap.

«Det å lage musikk er meget personlig ettersom jeg sa til meg selv at jeg måtte være 100% ærlig, og da jeg så at jeg kunne misforstås og bli ledd av…Men jeg er sjeleglad for at jeg hadde noen rundt meg som pushet meg og backet meg. Det å se at mine negative/vanskelige stunder faktisk treffe totalt ukjente rundt i andre verdensdeler er en rar, men god følelse.»

Valen sin CD ble kjøpt opp og utgitt i flere verdensdeler, og i Tyskland debuterte han på salgslisten før sine store musikalske idol A-HA. Han ble kåret til «Årets artist Topp 5» av Dagbladets lesere, og både singel og videoen «Still here» gikk til nr. 1.

Etter musikkutgivelsen har han gjort kjempesuksess med både sceneshow og hans TV-landeplage «Valens frokost tv».

Han ble i 2010 også head huntet av Michael Jacksons familie/apparat for å opptre som både imitator, komiker og singer/songwriter da han opptrådte live på scenen på The Beverly Hilton Hotel foran verdenskjente, store artister, diplomater, presidenter og Michaels venner under 1-års markeringen til popkongens bortgang.

Meny